6

Möjligheter till utveckling

Du är betydelsefull. Din arbetsinsats och din ansvarskänsla gör skillnad. Du är en i teamet och vi vill att du är det även i framtiden. På Sydställningar har du möjligheten att nå högre höjder, ta ansvar och utveckla dina kunskaper. Ta chansen!

Lärling

Som lärling arbetar du på byggarbetsplatser tillsammans med ett team av rutinerade ställningsmontörer, varav en utses till din handledare.

Förutom praktiskt arbete i 4.200 timmar (4.800 timmar för påbörjad utbildning under 20 års ålder) innehåller lärlingsutbildningen ett flertal teoretiska kurser. Kurserna utförs via STIB:s lärplattform Ställningsakademin och mestadels från egen dator på distans.

Många upplever de första 5–6 veckorna som tuffa för kroppen, men efter att man lärt sig att arbeta smart med rätt lyftteknik och i takt med att kroppen vänjer sig blir arbetet mycket lättare. Att vistas på hög höjd är också en vanesak de flesta lär sig hantera. Handledaren ska följa upp, hjälpa och stötta sin lärling genom hela utbildningen.

Genomförd lärlingsutbildning med dokumenterad praktik resulterar i ett BYN yrkesbevis, som krävs för att arbeta som ställningsmontör.

Teoretiska utbildningar

  • Yrkesdel 1, Allmän utbildning om ställningar.
  • Gemensamma grunder, Grundutbildning inom bygg- och anläggning.
  • Gemensamma grunder Hus, Grundutbildning för alla yrkesarbetare inom bygg.
  • Yrkesdel 2, Särskild utbildning om ställningar.
  • Yrkesdel 3, fysisk utbildning till särskild utbildning om ställningar.

Läs mer om STIB:s lärlingsutbildning

Ställningsmontör

Ställningsmontör är ett tufft, utmanande och fysiskt jobb. Arbetet görs på höga höjder och ställer stora krav på ett medvetet säkerhetstänk. Som ställningsmontör är du bra på att jobba i team. Arbetet sker på olika byggarbetsplatser vilket kräver att du periodvis måste veckopendla. 

Behörighet

  • Yrkesbevis utfärdat av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN).

Behörighet att arbeta med väderskydd

  • STIB:s tilläggsutbildning om väderskydd.

Förstemontör

Förstemontörens arbetsuppgifter är desamma som ställningsmontörens men lönen är högre och ansvaret över både arbetsplatsen och arbetslaget större. En förstemontör kan ges möjlighet att ta vidare steg att bli arbetsledare, projekt- eller montagechef.

Utbildningsplan

Ställningsmontör kan söka sig till tjänsten som förstemontör. I dagsläget görs detta genom att skicka ett intressemejl till HR-avdelningen emma.svensson@sydstallningar.se. Utbildningen är en intern utbildning, Sydställningars förstemontörsutbildning. Efter avslutad utbildning är du kandidat tills behov av förstemontör uppstår.

Vi vill uppmuntra våra ställningsmontörer att ta steget att bli förstemontör.

Arbetsledare

Arbetsledaren ingår inte i ett fast arbetslag, utan är med och stöttar ett flertal olika arbetslag. Det kan vara både att hjälpa inhyrd arbetskraft och ställningsmontörer på en nystartad avdelning. En arbetsledare kan ges möjlighet att bli projekt- eller montagechef.

Utbildningsplan

Förstemontör kan söka sig tjänsten som arbetsledare. Intresse för tjänsten görs genom att skicka ett mejl till HR-avdelningen  emma.svensson@sydstallningar.se.

Projekt- och montagechef

Våra chefstjänster riktas till personer som har förmåga att leda andra. Här söker vi bland förstemontörer eller arbetsledare som vill utvecklas, ta utökat ansvar och ser en större mening med sitt arbete. Rekryteringsannonser går ut internt och alla som önskar kan söka dessa tjänster. Vi handplockar helst inom företaget då våra anställda redan känner till all nödvändiga rutiner.

Utbildningsplan

Intresse för tjänsten tas upp under medarbetarsamtal

  • Du är erfaren och rutinerad förstemontör/arbetsledare.
  • Parallellt arbete med en projektchef under en tid.
  • STIBs teoretiska arbetsledarutbildning.

Se filmen om Hannes som gick från att vara lärling till att bli chef på fyra år:

Filmen om Hannes

Övriga tjänster

Sydställningar består av en mängd olika kompetenser, som alla är viktiga för att vi ska förbli Sveriges bästa ställningsföretag.

Vi vill ge våra anställda möjlighet att utvecklas och växa i företaget. Därför rekryterar vi i första hand internt när nya tjänster ska tillsättas. Det är också en stor fördel för oss att man kan våra värderingar och förstår företaget.

 

Se filmen om Ellen som började sommarjobba på lagret och nu arbetar på kontoret:

Filmen om Ellen